Ο Σύλλογος

         Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων ιδρύθηκε στα 1976 από ανθρώπους ανήσυχους πνευματικά που πίστεψαν στην ιδέα της αξιοποίησης και ανάδειξης του τοπικού Λαϊκού πολιτισμού, αλλά και των ιδιαίτερων στοιχείων της πόλη των Σοφάδων αναζητώντας παράλληλα τρόπους να εμπνεύσουν καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα στη νεολαία και να την κάνουν να μείνει και να εργαστεί για τον τόπο της.

            Μέσα στα τριάντα χρόνια της πορείας του ο Σύλλογος καθιερώθηκε στη συνείδηση των Σοφαδιτών, αλλά και των πολιτιστικά ενεργών ατόμων στο νομό και τη Θεσσαλία γενικότερα ως φορέας που πρώτα μελετά το θέμα που τον απασχολεί κάθε φορά και στη συνέχεια το προβάλλει χρησιμοποιώντας ως συλλειτουργούντα στοιχεία το Λόγο, τη Μουσική, το Χορό και το θεατρικό δρώμενο σε συνδυασμό με τις εικαστικές τέχνες. Έτσι προκύπτουν οι ετήσιες εκδηλώσεις θεματικού χαρακτήρα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Το εκάστοτε θέμα επιλέγεται στην αρχή της χρονιάς και προσανατολίζονται σ’ αυτό όλοι οι τομείς δράσης του Συλλόγου.

            Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • 1992:             « Μακεδονία»
 • 1993: « Αλησμόνητες Πατρίδες» του ελληνισμού
 • 1994:             Ελλάδα των συνόρων
 • 1995: « το άδυτο φως του ελληνισμού»

Ορθοδοξία, Γλώσσα, Λαϊκός πολιτισμός

 • 1996: « ελληνισμός, πορεία γεμάτη θυσίες και ολοκαυτώματα»
 • 1997: « χαρές και λύπες αντάμα πάνε στη ζωή»
 • 1998:            « χαίρε ω χαίρε Ελευθεριά»
 • 1999:             « κολίγοι οι δουλευτάδες της γης»
 • 2000: « Ευρώπη είναι Ελλάδα»
 • 2001: « διαβαίνουν Σαρακατσαναίοι και Βλάχοι των Καραγκούνηδων   

Τον κάμπο»

 • 2003:             « Της αγάπης μονοπάτια»
 • 2004:             « κι ο μύθος έχει νουν αληθείας»
 • 2005:             « στις γειτονιές του κόσμου»
 • 2006:             « 30 χρόνια Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων»
 • 2007: 100 χρόνια εμπόριο.

« Από τους Κυρατζήδες στα καταστήματα»

Καταστατικά διακρίνεται στους τομείς: χορού, Μουσικής, Θεάτρου,. Κινηματογράφου, Λαογραφίας, Εκδρομικό, Γυναικών, Καρναβαλιού και Νεότητας από όπου προήλθαν: η Μουσική σχολή Σοφάδων, ο Σύλλογος Γυναικών, το Καρναβάλι του Δήμου και το Λαογραφικό Μουσείο.

      Το χορευτικό τμήμα αριθμεί περίπου 250 άτομα και αποτελεί το βασικό υλικό υποστήριξης των πολύμορφων δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια οργάνωσης της μορφής της παρεχόμενης γνώσης σε θέματα μουσικής, χορού και λαϊκού δρώμενου: στην αρχή κάθε σχολικού έτους οι μαθητές και οι γονείς τους ενημερώνονται με ειδική καρτέλα που τους διανέμεται από το Σύλλογο για τους χορούς που θα διδαχθούν, στοιχεία των περιοχών από τις οποίες αυτοί προέρχονται, το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται κτλ.

      Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, ωστόσο, στη μελέτη και ανάδειξη του πολιτισμού της πεδινής Καρδίτσας (Καραγκούνηδες), αλλά και της ορεινής με τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα των συγκεκριμένων περιοχών.

      Πλούσια είναι και η ιματιοθήκη του Συλλόγου που περιλαμβάνει αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών πολλές περιοχές της χώρας μας.

      Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων συνεργάστηκε στα 1994 με την ΕΡΤ για την παραγωγή τρίωρου ντοκιμαντέρ με θέμα την παράδοση και τον πολιτισμό της ορεινής και πεδινής Καρδίτσας.

Τον Απρίλιο του 2000 πραγματοποιήθηκε συνεργασία με το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Νοέμβριο του 2004 συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Μορφωτικός Σύλλογος συνεργάστηκε με την ΕΡΤ 3 στα πλαίσια της εκπομπής του Γιώργου Μελίκη « Ο τόπος και το τραγούδι του».

      Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων συνιστά το βασικότερο φορέα παραγωγής πολιτιστικού έργου στην ευρύτερη περιοχή υποστηρίζοντας πλήθος ετήσιων δραστηριοτήτων όπως η οργάνωση των κορυφαίων θεματικών εκδηλώσεων, η παρουσίαση της εκδήλωσης « Σεργιάνι», πλήθος διαλέξεων, σύνθετες μουσικοχορευτικές παραστάσεις με επίκαιρα θέματα όπως: «Ειρήνη», «περιβάλλον», «πολιτισμός και πόλεμος» αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Συλλόγων στην Έλλαδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά:

 • Εξορμήσεις στην Ελλάδα για πολιτιστικές ανταλλαγές – έρευνα σε: Πωγώνι, Ζαγοροχώρια, Χίος, Μυτιλήνη, Θεσπρωτία, Νάουσα, Γαλατινή Κοζάνης, Ρέθυμνο, Κομοτηνή, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Βέροια, Κύθηρα, Καρπενήσι, Σέρρες, Δράμα, Βόλος, Χόρτο και Άγιος Γεώργιος Πηλίου, Λάρισα, Φάρσαλα, Αθήνα( με Ποντίους και Λύκειο Ελληνίδων)
 • Ανταλλαγές στο εξωτερικό σε θέματα πολιτισμού με τις χώρες: Βουλγαρία (1992 ), Ρουμανία (1993), Ν. Ιταλία – Καλαβρία – Σικελία (1994 ), Ουγγαρία – Γερμανία( 1995), Γαλλία( 1996), Κων/πολη – Πολωνία( 1997), Τσεχία – Σερβία( 2003), Ουγγαρία( 2005)
 • Εκπαιδευτικά ταξίδια στο εσωτερικό με θέμα: «Γνωρίζοντας την Ελλάδα»: Ζαγοροχώρια, Κόνιτσα, Πωγωνοχώρια, Αριδαία Έδεσσας, Βέροια, Σέρρες-Δράμα-Καβάλα.
Call Now Button