“Οι Σοφάδες τιμούνται και τιμούν τα παιδιά τους”

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και παρά τον βροχερό καιρό πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων με τίτλο: “Οι Σοφάδες τιμούνται και τιμούν τα παιδιά τους” και θέμα τους Σοφαδίτες που διακρίθηκαν στα Γράμματα και τις Τέχνες  από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα.

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου στο χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν σε μια μοναδική έκθεση τα έργα των μαθητών του, ενώ έγινε αναφορά στα μεγάλα βραβεία και τις διακρίσεις που απεκόμισαν τα μέλη του από Πανελλήνιους Διαγωνισμούς. Την έκθεση επιμελήθηκε η ζωγράφος Αλέκα Κουκόσια που εδώ και δέκα χρόνια διδάσκει και υποστηρίζει το Εργαστήρι.

Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιουνίου η Κεντρική Πλατεία των Σοφάδων πλημμύρισε από τους χορευτές του Συλλόγου οι οποίοι με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών παρουσίασαν στο κοινό τραγούδια και χορούς της χώρας μας. Μέσα από προβολές και αφηγήσεις ξεδιπλώθηκε το έργο των πνευματικών ανθρώπων του τόπου, όπως ο Επίσκοπος Δοσιθεος Παναγιωτίδης, ο γιατρός και εκδότης του ιστορικού εντύπου “Νουμας” Δημήτρης Ταγκόπουλος, ο Λαογράφος και Λογοτέχνης Νίκος Μπαζιάνας, ο Μουσικοσυνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κύρκος. Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί τον προσεχή Οκτώβριο  στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου και με προσκεκλημένους  όσους  από τους τιμώμενους βρίσκονται εν ζωή. Τη συνολική επιμέλεια των παραστάσεων είχε η Χοροδιδάσκαλος Κική Μαυρουδή. Στο τμήμα Latin  του Συλλόγου τις εντυπωσιακές  χορογραφίες δίδαξε η Βάσω Κουτσιαρίδα.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου η εκδήλωση “για τα παιδιά…” που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων είχε σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με το Λαϊκό Τοπικό Πολιτισμό, αλλά και τη μεταξύ τους γνωριμία. Φιλοξενήθηκαν παιδικές ομάδες από το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Καραγκούνα, Κέντρο Λαογραφίας Εν Χορώ, Πολιτιστικό Σύλλογο Μάρκου, Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ιτέας, Μορφωτικό Σύλλογο Γοργοβιτών και Μορφωτικό Σύλλογο Αχλαδιάς. Συνόδεψαν οι μουσικοί: Θανάσης Ρούμπος -βιολί, Κώστας Παπαδημητρίου-λαούτο, Βασίλης Μπαλογιάννης και Βασίλης Μπακαγιάννης- κλαρίνο, Βασίλης Σαραντινός, Γιάννης Σερίφης, Γιώργος Τσιλιακος και Κρίτων Ζιάκας- κρουστά. Στο τραγούδι η  μοναδική Αθανασία Αλεξόπουλου.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Κυριακή 18 Ιουνίου με την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης να “κατεβάζει αυλαία” για φέτος με φιλοξενούμενη τη Λογοτέχνη Δημήτρα Πυργελη και υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης της Λέσχης και βιβλιοθηκονόμου Αλεξίας Θεογιαννη- Μητσιακη. Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν με τη υποστήριξη του Δήμου Σοφάδων – Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων ευχαριστεί όσους κάθε φορά βοηθούν και συμπαραστέκονται στο έργο του υλικά και ηθικά και ιδιαίτερα την Μαντζιαλης Α.Ε.Β.Ε. και το Φωτόραμα-Γιώργος Καραφέρης

Call Now Button