Καρναβάλι Σοφάδων 2024

Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν και φέτος το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων στο πλαίσιο του εορτασμού για το 41ο Καρναβάλι Σοφάδων που διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων.

Με μεγάλη συμμετοχή των μικρών και μεγάλων μελών και φίλων του Συλλόγου οι συγκεκριμένες δράσεις  είχαν στόχο, όχι μόνο τη διασκέδαση και το ξεφάντωμα που συνιστούν ούτως ή άλλως το πνεύμα της Αποκριάς, αλλά και τη «θύμηση»  τόσο της παλιάς σοφαδίτικης Αποκριάς , όσο και της 40χρονης διαδρομής του Καρναβαλιού. Για την υλοποίησή τους συλλειτούργησαν ο λόγος, η εικόνα, η μουσική , ο χορός  και το θεατρικό δρώμενο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 5 Μαρτίου στο Flou Café  στη συνάντηση των χορευτικών ομάδων ενηλίκων που συνοδεύτηκε από τη  χαλαρή διάθεση των ημερών, αλλά και από τα «μασλάτια» για τις αποκριάτικες στιγμές του παρελθόντος.

Την Τσικνοπέμπτη σειρά είχε το καθιερωμένο παιδικό πάρτι που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Café Hermanos με πρόγραμμα που περιελάμβανε γαϊτανάκι, παιχνίδια και πολύ χορό με την υποστήριξη και επαγγελματία εμψυχωτή.

Κορυφαία, ωστόσο, στιγμή αποτέλεσε το 2ο παιδικό φεστιβάλ με τίτλο « Η Αποκριές θέλουν χορό, παιχνίδι και τραγούδι» που έγινε το Σάββατο 9 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων και πλαισιώθηκε με τη συμμετοχή παιδικών χορευτικών ομάδων από την Τοπική Κοινότητα Λεονταρίου, το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων «Ασκληπιός», τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ματαράγκας και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων. Είχε προηγηθεί αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Καρναβαλιού μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη μνήμη «όσων βιάστηκαν να πετάξουν ψηλά».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων και  με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων συμμετείχε με μια πολυπληθή  ομάδα που άγγιξε τα εκατό περίπου μέλη και με θέμα « Ζούμε το δικό μας παραμύθι» στην Μεγάλη Παρέλαση που αποτελεί και την κορύφωση των ετήσιων αποκριάτικων εκδηλώσεων. Τα κλασικά παραμύθια ζωντάνεψαν μέσα από τους ήρωές τους στην κεφάτη ομάδα μας.

Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής,  ομάδα γυναικών με «γκεσέμι» την Κούλα Τομαρά πιάστηκε στο Σεργιάνι έξω από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Σοφάδων στο πλαίσιο της ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας που ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων βιώνει – και όχι «αναβιώνει»- κάθε χρόνο από το 1993 έως σήμερα στο Σεργιάνι της Πασχαλιάς και περιστασιακά στο Σεργιάνι της Αποκριάς.

Δόθηκε, λοιπόν, και φέτος η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να συνδυάσουν τη χαρά της γιορτής με το βίωμα της παραδοσιακής Αποκριάς,  αλλά και την πορεία του Καρναβαλιού στο χρόνο.

Ευχή μας είναι αυτή η γιορτή που αποτελεί πλέον ένα από τα «σήματα κατατεθέντα» των Σοφάδων να εξελίσσεται και να γίνεται καλύτερη χρόνο με το χρόνο .

Και, φυσικά, να θυμόμαστε όλοι το ακαταμάχητο μήνυμα της χριστιανικής Αποκριάς: τη Συγχώρεση και την Αγάπη!

Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Call Now Button